by Anna Sureda | febr. 7, 2025
En el marc de la 5a Paret d’Àfora Focus, i amb la col·laboració de la Fundació Romea, presentem una activitat que connecta el teatre clàssic amb la reflexió contemporània. Partint de l’espectacle La disputa (Voltaire/Rousseau. La disputa), explorarem com la raó pot desbordar-se en fúria i fins a quin punt les ignoràncies —allò que no sabem, que evitem o que donem per sabut— condicionen la nostra relació amb el món i amb els altres. El diàleg entre dos grans pensadors del segle XVIII continua posant en dubte les nostres certeses i la solidesa de les nostres conviccions. Fins a quin punt ignorem o menystenim perspectives diferents de les nostres? Què succeeix quan la controvèrsia filosòfica esdevé una lluita de poder, i quines “fúries” s’amaguen rere el vel de la raó? La sessió comptarà amb la participació de: • Pep Planas, actor i un dels protagonistes de La disputa, que compartirà la seva experiència d’endur-se aquest enfrontament...
by Anna Sureda | gen. 29, 2025
Una xerrada sobre la naturalesa de les paraules i de la música Una xerrada i, alhora, una reflexió sobre la naturalesa de les paraules i de la música. Les eines de les quals disposa un músic i un escriptor per fer la seva feina. Com utilitzar aquestes eines, quines són més eficients: les literàries o les musicals.
by Anna Sureda | gen. 20, 2025
En el marc de la 5a Paret de Àfora Focus, i amb la col·laboració de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, presentem una activitat que connecta el teatre clàssic amb la reflexió contemporània. A partir d’un fragment dramatitzat de Tirant lo Blanc, obra mestra de Joanot Martorell, explorarem les tensions entre passat i present a través del prisma de les ignoràncies que continuen latent en el nostre món. Com pot un text medieval, reimaginat per Màrius Serra —autor de la versió que veurem al Teatre de la Comèdia—, sacsejar les certeses d’una societat que es considera informada i plural? Quins “estranys” truquen avui a la nostra porta, enfrontant-nos al que no coneixem? Fins a quin punt la foscor dels nostres prejudicis, el silenci davant realitats incòmodes o la desídia davant allò que no entenem formen part de la nostra identitat i ens allunyen de la comprensió real de l’altre? La sessió va començar amb una lectura a càrrec de Màrius Serra, escriptor, traductor i mestre del joc...
by Anna Sureda | gen. 20, 2025
Algunes fonts podien tornar-te boig, mentre que l’aigua d’altres et retornava el seny o et convertia en abstemi la resta de la teva vida. Hi havia fonts «delicioses», més dolces que la llet, i altres tan àcides que corroïen les canonades per les quals fluïen. Al seu assaig El murmuri de l’aigua, l’escriptora María Belmonte ens ofereix la visió de l’aigua com a líquid que s’associa a la immortalitat o a la pèrdua del seny. L’aigua entesa com a metàfora del temps, que flueix i es perd, que satisfà i es desborda. El pintor Perico Pastor va crear quatre peces pictòriques amb aigua i pigment per parlar-nos i reflexionar sobre el temps.
by Anna Sureda | des. 9, 2024
Aquesta conversa forma part del cicle 618 Talks, una sèrie de trobades inspirades pels 618 kilòmetres que separen Barcelona i Madrid. Amb aquest cicle, volem posar de manifest com el món de la cultura (artistes, creadors, pensadors, intel·lectuals, gestores, polítics…) contribueix, a través dels seus projectes, obres i activitats, a la construcció de la ciutat i a generar aliances entre ciutats, impulsant així el seu potencial col·lectiu.