Tirant lo Blanc. Estranys trucant a la porta

gener 20, 2025 | La 5a Paret

En el marc de la 5a Paret de Àfora Focus, i amb la col·laboració de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic, presentem una activitat que connecta el teatre clàssic amb la reflexió contemporània. A partir d’un fragment dramatitzat de Tirant lo Blanc, obra mestra de Joanot Martorell, explorarem les tensions entre passat i present a través del prisma de les ignoràncies que continuen latent en el nostre món.

Com pot un text medieval, reimaginat per Màrius Serra —autor de la versió que veurem al Teatre de la Comèdia—, sacsejar les certeses d’una societat que es considera informada i plural? Quins “estranys” truquen avui a la nostra porta, enfrontant-nos al que no coneixem? Fins a quin punt la foscor dels nostres prejudicis, el silenci davant realitats incòmodes o la desídia davant allò que no entenem formen part de la nostra identitat i ens allunyen de la comprensió real de l’altre?

La sessió va començar amb una lectura a càrrec de Màrius Serra, escriptor, traductor i mestre del joc lingüístic, la veu del qual es va tendir un pont entre la bellesa de l’original i la potència del discurs actual. A continuació, es va obrir un diàleg entre:

• Víctor Pallejà, arabista i islamòleg, capaç d’il·luminar les fonts i els contextos menys evidents en l’obra medieval.
• Joan Arqué, director de l’espectacle, que compartirà la perspectiva escènica i la responsabilitat d’acostar el clàssic a l’espectador contemporani.
• Màrius Serra, qui aportarà la seva visió literària, lingüística i autoral, donant claus sobre com les paraules i les històries ens permeten o ens impedeixen veure la realitat amb més lucidesa.

Aquest encontre va ser un espai de pensament compartit, on la tradició literària, la creació escènica i l’anàlisi crític actual es trenaran per revelar les capes ocultes de la nostra pròpia ignorància. Una oportunitat única per replantejar què sabem, què creiem saber i què preferim no saber, transformant l’experiència teatral en un catalitzador de preguntes, debats i noves mirades sobre el món que habitem.