La Disputa. Raó i Fúria

La Disputa. Raó i Fúria

En el marc de la 5a Paret d’Àfora Focus, i amb la col·laboració de la Fundació Romea, presentem una activitat que connecta el teatre clàssic amb la reflexió contemporània. Partint de l’espectacle La disputa (Voltaire/Rousseau. La disputa), explorarem com la raó pot desbordar-se en fúria i fins a quin punt les ignoràncies —allò que no sabem, que evitem o que donem per sabut— condicionen la nostra relació amb el món i amb els altres. El diàleg entre dos grans pensadors del segle XVIII continua posant en dubte les nostres certeses i la solidesa de les nostres conviccions. Fins a quin punt ignorem o menystenim perspectives diferents de les nostres? Què succeeix quan la controvèrsia filosòfica esdevé una lluita de poder, i quines “fúries” s’amaguen rere el vel de la raó? La sessió comptarà amb la participació de: • Pep Planas, actor i un dels protagonistes de La disputa, que compartirà la seva experiència d’endur-se aquest enfrontament...
Emocions: Música i Literatura

Emocions: Música i Literatura

Una xerrada sobre la naturalesa de les paraules i de la música Una xerrada i, alhora, una reflexió sobre la naturalesa de les paraules i de la música. Les eines de les quals disposa un músic i un escriptor per fer la seva feina. Com utilitzar aquestes eines, quines són més eficients: les literàries o les musicals.
Aigües del temps

Aigües del temps

Algunes fonts podien tornar-te boig, mentre que l’aigua d’altres et retornava el seny o et convertia en abstemi la resta de la teva vida. Hi havia fonts «delicioses», més dolces que la llet, i altres tan àcides que corroïen les canonades per les quals fluïen. Al seu assaig El murmuri de l’aigua, l’escriptora María Belmonte ens ofereix la visió de l’aigua com a líquid que s’associa a la immortalitat o a la pèrdua del seny. L’aigua entesa com a metàfora del temps, que flueix i es perd, que satisfà i es desborda. El pintor Perico Pastor va crear quatre peces pictòriques amb aigua i pigment per parlar-nos i reflexionar sobre el temps.
618 talks: La relació Barcelona-Madrid vista des de l’estratègia de projecció cultural

618 talks: La relació Barcelona-Madrid vista des de l’estratègia de projecció cultural

Aquesta conversa forma part del cicle 618 Talks, una sèrie de trobades inspirades pels 618 kilòmetres que separen Barcelona i Madrid. Amb aquest cicle, volem posar de manifest com el món de la cultura (artistes, creadors, pensadors, intel·lectuals, gestores, polítics…) contribueix, a través dels seus projectes, obres i activitats, a la construcció de la ciutat i a generar aliances entre ciutats, impulsant així el seu potencial col·lectiu.
Jornada 3 – II Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre

Jornada 3 – II Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre

Acaba el II Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre reforçant la posició de l’espectador com a subjecte Barcelona, 21 de novembre de 2024 Ahir el Teatre Romea va acollir la tercera i última jornada del II Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre. La primera activitat del dia va ser la taula d’experiències i debat La postfunció: amb o sense artistes? que va comptar amb les intervencions de Julia Guimarães Mendes, integrant del projecte Programa Mirante; Emilie Boutet, integrant del projecte Les Spectateurices émancipé; Veronika Streltsova, membre de ProEnglish Theatre of Ukraine; Marianela Iglesia Velilla, membre de la Cooperativa de trabajo Marabunta Cultura Accesible, i Mateu Huguet Recasens, membre de l’Associació d’Amics de la Perla 29. La taula va reflexionar sobre dos models de col·loqui o experiència teatral a posteriori de l’espectacle i de quins punts positius i aspectes menys favorables planteja cada una de les maneres de...